Liikunta ja palautuminen

Säännöllinen fyysinen aktiviteetti vähentää stressiä, huolestuneisuutta, masennusta ja vihaa. Se luo pitkässä juoksussa parempaa oloa, eritysesti luonnossa liikkuminen antaa hyvinvointia. Liikunnan puute vähitellen vähentää voimia ja toimintakykyä. Istuminen lisää sydänsairaus- ja kohtausriskiä, yli 4 tuntia televisionkatselua päivittäin jopa 80%:lla. Liikunta madaltaa verenpainetta, lisää hyvää kolesterolia, parantaa verenkiertoa, pitää painon kurissa, ehkäisee diabetes II:sta sekä luukatoa ja osteoporoosia. Fyysinen aktiviteetti ja terveellinen paino antavat keskimäärin 7 vuotta lisää elinaikaa ja tervettä sellaista.

Liikunnan lisäksi tärkeitä terveyttä ja hyvinvointia edistäviä tekijöitä ovat terveellinen ruokailu ja palauttava lepo. Kuntoilijan ruokavalion pitäisi puutostilojen välttämiseksi olla monipuolinen. Lisäksi energiansaannin tulisi olla tasapainossa kulutuksen kanssa ja tiettyjen ruoka-aineiden, kuten sokerin, suolan ja kovien rasvojen, suhteen olla kohtuullinen. Lisäksi sen pitäisi sisältää runsaasti hedelmiä ja vihanneksia. Tärkeää on myöskin, että ruokailu on mukavaa ja rentouttavaa, esim. hyvien ystävien seurassa, mikä vähentää sydänstressiä.

Tänä päivänä yhä useampi kärsii stressistä, eikä palaudu riittävästi levossa. Palautumisen kannalta ensiarvoisen tärkeää on riittävä ja hyvälaatuinen yöuni. Se auttaa ehkäisemään monia sairauksia ja parantaa elinikäennustetta. Unen positiiviset vaikutukset eivät pelkästään rajoitu sydämeen ja verenkiertoon. Hyvä uni on tärkeä esim. henkiselle hyvinvoinnille ja se jopa vähentää eräiden syöpäsairauksien riskiä. Urheilijoille palautuminen ja hyvä uni ovat ratkaisevassa roolissa, kun halutaan saavuttaa hyviä tuloksia harjoittelussa ja kilpailuissa.


Tango-hyvinvointimotivaattorit ja Tango GO+ -sovellus motivoivat liikkumaan, kehottaen liikkumaan ja mitaten esim. kalorikulutuksen. Liikunnan rasittavuus riippuu vahvasti sen luonteesta ja intensiteetistä. Hyödyntämällä Tango Beat -ranneketta, saadaan liikunnan kuormittavuus ja siten arvio tarvittavalle palautumiselle. Liikunnan lisäksi tarvittava palautuminen riippuu muusta kehoon kohdistuvasti henkisestä tai fyysisestä stressistä, esim. flunssasta.

Tango-hyvinvointimotivaattoreista ja niiden ominaisuuksista voit lukea lisää täältä:

Tango Melody
https://tangowellness.com/products/tango-melody

Tango Beat
https://tangowellness.com/products/tango-beat

 

Kirjoittaja:

Ulf Meriheinä
Valmentaja
Espanjan suunnistusmaajoukkue

Mikä on Health Care Success Oy ja Tango?

Health Care Success Oy on vuonna 2009 perustettu suomalainen yritys. Kehitämme hyvinvointiteknologiaa ja siihen liittyviä palveluita. Olemme ihmisten liikunnan lisäämisen, hyvinvoinnin edistämisen sekä liikkumattomuudesta aiheutuvien ongelmien ennaltaehkäisemisen asialla. Tango® on Health Care Success Oy:n rekisteröimä tavaramerkki.

 

Leave a comment

Please note, comments must be approved before they are published